Veilige en fijne feestdagen voor hond en kat

Veilige en fijne feestdagen voor hond en kat

Ons tuincentrum in Hoogeveen is deels ook een ‘dierentuin’, met voer en nestkastjes voor tuinvogels, maar ook tal van benodigdheden en soorten voer voor de meest uiteenlopende huisdieren, van aquariumvissen tot cavia’s. Met kerst en oud en nieuw voor de deur geven we je daarom graag tips om ervoor te zorgen dat je hond of kat de feestdagen ook plezierig en veilig doorkomt.

9x hond- en katvriendelijke tips voor kerst en oud en nieuw

  • De naalden van de kerstboom zijn giftig voor je huisdier. Zet dus nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Als de boom begin uit te vallen, is de kans groot dat het dier de naalden binnenkrijgt. Veeg of zuig de naalden dus steeds op.
  • Ook giftig voor kat en hond: kerststerren. Zet deze dus op een plek waar ze niet bij kunnen.
  • De scherven van breekbare kerstballen en andere decoraties die de hond of kat – al dan niet per ongeluk – uit de boom tikt, kunnen snijwonden veroorzaken. Hang al het breekbaars dus op een hoogte waar ze niet bij kunnen.
  • Zorg er ook voor dat ze geen engelenhaar te pakken kunnen krijgen; daarin zit glasvezel.
  • Pas op met kaarsen en kwispelende staarten. Zet glazen kokers of windlichten om de kaarsen of plaats ze voldoende hoog. Pas ook op met knisperend haardvuur; plaats een scherm voor de open haard.
  • Pas op dat er geen lekkernijen op de grond vallen of onbeheerd op een bereikbare plek staan. Honden en katten kunnen er flink ziek van worden; chocolade is zelfs dodelijk voor honden.
  • Potten met vogelpindakaas kunnen door wind of hongerige kauwen en halsbandparkieten uit hun houder loskomen en op het terras of balkon kapotvallen. Honden lusten wel een hapje pindakaas, maar ze mogen uiteraard geen glas binnen krijgen. Kies daarom voor plastic in plaats van glazen potten.
  • Honden en katten horen vuurwerk twee keer zo hard als wij; geen wonder dat ze er vreselijk van schrikken en er gestrest van raken. Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit en houd hem daarna binnen. Houd de kat de hele avond binnen. Zorg dat kattenluik, deuren, ramen en gordijnen gesloten zijn. Ga je de deur uit? Laat licht en radio of tv aan, om ze een beetje af te leiden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
bloemen

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...