Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Misschien ga je (nog) niet op vakantie, maar gelukkig geniet je nu volop van het buitenleven in eigen tuin, op eigen balkon of dakterras. Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure? Ons tuincentrum in Hoogeveen geeft je tips en tricks om zomers lang thuis te genieten van een flinke dosis Côte d'Azur! Met bijbehorende planten en accessoires. Keuze te over.

Mediterrane kuipplanten

Oleander, olijf, laurier, citroenboompje, vijg... Eén of twee van deze struiken op het (dak)terras of balkon, in een grote houten kuip of terracotta pot, en je waant je meteen in zuidelijke streken. Allemaal zonliefhebbers die niet echt winterhard zijn, maar in een pot of kuip bescherm je ze in de herfst of begin winter makkelijk tegen vorst door ze in te pakken met vliesdoek, jute of bubbeltjesplastic of door ze in een vorstvrije ruimte te zetten. 

Denk ook eens aan rijk en lang bloeiende, klimmende kuipplanten als Mandevilla of Sundevilla (die bloeien in warme roodtinten, maar ook in wit en roze), Plumbago (mannentrouw, in wit of hemelsblauw) en Solanum (lila of wit bloeiend). Dit zijn eveneens niet al te winterharde planten, maar op een beschutte plek en met vorstbescherming heb je er jarenlang plezier van. Ze vormen letterlijk een waterval van bloemen. Heerlijk! Zet ze in een mooie kuip of een grote terracottapot en kies een bijpassende klimsteun, bijvoorbeeld in de vorm van een obelisk of piramide, waar je ze tegen op kunt leiden. Of een paar plantensteunen met een Franse lelie als 'kopstuk' of een metalen frame met decoratieve druivenranken waar je ze tegenaan kunt binden en je mediterrane idyllische plaatje is compleet.

Mediterrane tuin

Zonaanbiddende kruiden

Mediterrane kruiden, zoals lavendel, tijm, rozemarijn, salie en de kerrieplant, zijn sterke planten die heerlijk geuren wanneer je er met je vingers aan zit of als je er langs loopt. Ze doen het zowel goed in pot als in de border, zeker op een zonovergoten plek en in goed waterdoorlatende grond. Extra bonussen van mediterrane kruiden: 

 • ze hebben nauwelijks water of bemesting nodig
 • de meeste zijn wintergroen 
 • hun lila of roze bloemen bieden voedsel aan vlinders en bijen
 • je kunt ze als smaakmakers in de keuken gebruiken

Om het zuiderse plaatje compleet te maken plant je de kruiden in terracotta potten. Heb je weinig plek? Zet de potten dan op de treden van een rustieke houten ladder of een elegante metalen etagère tegen de muur. En heb je geen plek voor een veld vol lavendel? Hang dan een tuinposter met een afbeelding daarvan op aan de muur, schutting of garage.

Vaste, sterke klimplanten om bij weg te dromen

Op nummer één staat natuurlijk de druif, of deze nu eetbaar is of niet. Het fraaie blad kan hele pergola's, overkappingen, muren en balkonrelings bedekken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de heerlijk geurende witte bloemen van de Toscaanse jasmijn, die bovendien wintergroen is. Hij kan ook prima in een grote bak of pot op je balkon of terras. Zolang je maar een achtergrond (schutting, muur of trellis) hebt om hem tegenaan te leiden.

Meer zuiderse sfeer

Mediterrane tuin

 • (Balkon)bakken en potten met Franse geraniums of geurgeraniums (in officieel tuinjargon 'Pelargoniums' geheten)

 • Paden of terras van grind, schelpen, dolomiet of geel Ardenner split

 • Terracotta of blauw geglazuurde potten

 • Een vrolijk gekleurd bistrosetje

 • Een opklapbare, houten strandstoel

 • Een tafelzeil of -kleed met een afbeelding van olijven, citroenen of druiven

 • Lila, gele, olijfgroene, azuurblauwe of wit-blauw gestreepte kussens, buitenkleden of parasol

 • Een tuinposter van lavendelvelden, een olijvenboomgaard, zonnebloemen, druivenranken of (de ondergaande zon boven) de zee

 • Geurkaarsen met lavendel- of citroenaroma

Kom langs in ons tuincentrum in Hoogeveen voor deze fijne planten en zomerse tuinaccessoires en geniet van je tuin, balkon of dakterras in mediterrane vakantiesfeer! 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...

De zomer is begonnen! Dit is het perfecte moment om je tuin te laten stralen met al die prachtige kleuren die de natuur voortbrengt. Wie wordt er immers niet vrolijk van een buitenruimte vol stralende tinten? Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste k...

Lees meer...