Welke struiken zijn geschikt bij schaduw in de tuin?

Schaduw in de tuin kan een uitdaging zijn. Sommige planten zijn echte zonaanbidders en willen niets met schaduw te maken hebben. Maar geen paniek! Er zijn genoeg struiken en heesters die het juist goed doen in de schaduw. Hier zijn enkele suggesties voor uw schaduwrijke tuin. In ons tuincentrum in Hoogeveen hebben wij een breed scala aan vaste planten, stoere struiken en gracieuze heesters.

 

De veelzijdige Fatsia, een plant van alle markten thuis!


De Fatsia is een echte alleskunner. Hij doet het goed in de schaduw én in de zon. Daarbij kan hij tegen zowel droge als vochtige grond. De plant heeft grote, groene bladeren en kan wel anderhalve meter hoog worden. Alsof dat nog niet genoeg is, zuivert de Fatsia ook nog eens de lucht! De Fatsia of vingerplant is vooral bekend als binnenplant maar deze groenblijvende heester doet het ook geweldig buiten. Geen wonder dat hij de laatste jaren vaak gebruikt wordt als vaste tuinplant. 

 

Vingerplant; de alleskunner

 

Maak kennis met de Hortensia, de diva van de schaduw!


De Hortensia is een echte diva en houdt van de schaduw. Ze heeft elegante, bontgekleurde bloemen en kan wel twee meter hoog worden. Er zijn verschillende soorten Hortensia's, zoals de bolhortensia en de pluimhortensia. De ene heeft bolvormige bloemen, terwijl de andere lange pluimen heeft. Zo kunt u zelf kiezen welke het beste bij uw tuin past.

 

Hortensia; de diva van de schaduw

 

De Azalea; een explosie van kleuren en bovendien onderhoudsvriendelijk!

  • De Azalea is een echte blikvanger in de schaduw. Ze heeft prachtige, kleurrijke bloemen en kan wel 3 meter hoog worden. Er zijn verschillende soorten Azalea's, zoals de Japanse Azalea en de Rhododendron Azalea.
  • De Rhododendron Azalea heeft grote bloemen en kan tot wel drie meter hoog worden. Het beste van alles? Ze zijn ook nog eens onderhoudsvriendelijk! U hoeft ze alleen maar regelmatig water te geven en af en toe te snoeien.

Alle Azalea’s houden van schaduw en toveren elke tuin om in een bontgekleurd bloemenparadijs! 

 

De Azalea; een explosie van kleuren en onderhoudsvriendelijk!

 

De Camelia struik; de theatrale ice queen


De Camelia struik, ook wel bekend als de theeplant, is als een ware koningin onder de struiken. Met haar prachtige bloemen in alle kleuren van de regenboog en haar delicate bladeren die lijken te dansen in de wind, weet ze alle aandacht op zich te vestigen. 

Maar pas op want als u niet goed voor haar zorgt, kan ze behoorlijk chagrijnig worden en al haar bloemen laten vallen. Dus geef deze struik de liefde en zorg die ze verdient, anders zult u er spijt van krijgen!

Verder geeft ze geen krimp bij vrieskou tot zo een -7 graden Celsius. Dus zelfs als alle andere planten in uw tuin bibberen van de kou, staat de Camelia struik daar te pronken met haar warmbloedige bloemen. 

 

Camelia struik de ultieme ice queen.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties voor struiken die het goed doen in de schaduw. Verrijk de grond met compost en organische meststoffen om er zeker van te zijn dat uw heesters alles hebben wat ze nodig hebben.  

 

Waar struiken kopen?


Kunt u niet wachten om een van deze eye catching beauties in uw tuin te halen? Wij verwelkomen u graag in ons Groencentrum Hoogeveen in Hoogeveen. Ons passioneel en doorgewinterd personeel assisteert u graag bij het maken van de juiste keuze. Zo bent u ervan verzekerd dat u met de struik of heester naar huis gaat die perfect in uw tuin past. 

 

CONTACT & OPENINGSTIJDEN

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...
kerst

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...