Vaste planten

Vaste planten

Vaste planten zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Wat ze gemeen hebben, is hun groeicyclus. Ze komen in het voorjaar op, groeien en bloeien, en sterven in het najaar boven de grond af. Het leven trekt zich terug in de wortels, in afwachting van de volgende lente. Omdat vaste planten elk jaar op dezelfde plek verschijnen, vormen ze de basis van een tuin. Met deze tips geeft u ze een hoofdrol.

Combineren
Vaste planten komen het beste tot hun recht in groepen. Drie stuks bij elkaar is wel het minimum. Zo’n groepje combineert u met groepjes van andere soorten. Als u het zo uitkient dat de bloeiperioden elkaar opvolgen, heeft u het hele seizoen kleur in de tuin. Let er wel op dat sommige vaste planten meer zon nodig hebben dan andere. Op het plantenetiket staat een symbool dat het gewenste aantal zonuren aangeeft.

Borders
In de meeste tuinen zijn de borders hét domein van de vaste planten. Omdat u gewoonlijk slechts van één kant tegen een border aankijkt, bouwt u ze op in de hoogte. Vooraan komen de lage soorten (tot 40 cm), dan de middelgrote planten (tot 1 meter) en achteraan de soorten die hoger worden dan 1 meter. Wordt een plant te groot voor zijn plekje, dan kunt u hem in het voor- of najaar met kluit en al uitsteken en verplanten. Een mooie border biedt een harmonie aan kleuren en vormen. Ook de verschillende bladvormen nodigen uit tot creatieve combinaties. Vaste planten laten zich makkelijk ‘scheuren’. Wanneer vaste planten te groot worden, kunnen ze ‘gescheurd’ worden. Steek ze met een scherpe spade in stukken of wanneer de grond droog is, de kluit uit elkaar trekken.

Zomer en winter
Als vaste planten volop in bloei staan, zijn sommige gevoelig voor harde wind. In uw tuincentrum vindt u speciale steunen en ringen om ze op te binden. Wacht hier niet te lang mee.
De uitgebloeide planten hoeft u in het najaar niet af te knippen. De grillige bloemvormen zijn ook in de winter mooi. Vooral als ze bedekt zijn met een laagje sneeuw of rijp

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over vaste planten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.