Hoe plant ik vaste planten in een bloembak?

Vaste planten zijn perfect om kleur te brengen in uw tuin en ze zijn nog eens makkelijk te onderhouden ook! Maar wat als u geen grote tuin heeft en toch wil genieten van het aromatische en kleurrijke gezelschap van deze planten? Plant ze in een bloembak! Hier zijn enkele tips om dit op een succesvolle manier te doen. Heeft u alles wat u hierbij nodig heeft bij de hand? Toch nog iets vergeten? Kom snel langs in ons tuincentrum in Hoogeveen voor vaste planten, een groot assortiment potterie, potgrond en alle andere benodigdheden die u kunt gebruiken. 
 

Lavendel planten in bloembak


Stap 1: Kies de juiste bloembak

De eerste stap bij het planten van vaste planten in een bloembak is het kiezen van de juiste bloembak. Het is belangrijk om een bloembak te kiezen die groot genoeg is voor de planten die u wilt planten. Als het precies past, is de bloembak eigenlijk te klein. De plant heeft wat ruimte nodig om te kunnen groeien. De bloembak moet ook gaten in de bodem hebben om overtollig water af te voeren. Als de bloembak geen gaten heeft, boor deze er dan zelf in. Verwacht u dat u de pot af en toe wil verplaatsen? Dan is het handig om een pot te kiezen van niet al te zwaar materiaal. 
 

Stap 2: Kies de juiste vaste planten

Bereid u voor! Op welke plek wilt u de plantenbakken plaatsen? De meeste planten vinden het fijn om om een enigszins beschutte plek te hebben waar niet teveel wind staat en waar de zon lekker schijnt, maar niet de hele dag door. Heeft u een plek waar wel veel wind staat of waar veel schaduw te vinden is, dan kunt u beter planten kiezen die daar goed tegen kunnen. Vraag ons personeel gerust om advies welke planten waar het beste gedijen. 
 

Stap 3: Let's get dirty!

Ja, u hoort het goed! Als u vaste planten gaat planten in een bloembak, dan zult u te maken krijgen met vuile handen. In ons tuincentrum verkopen wij allerlei soorten potgrond. Specifiek voor de siertuin, voor hagen, siergrassen maar ook andere soorten. In deze potgrond zit vaak al genoeg voeding om de komende tijd een goede groei door te maken. Hoe gaat u te werk met potgrond: 
 

  • Vul ongeveer 1/3 van de pot op met drainagekorrels. Dit zorgt voor een goede afwatering.
  • Vul de bloembak voor ongeveer twee derde met potgrond. Maak de grond goed vochtig.
  • Maak een kuil in de grond waar de plant moet komen. Kiest uur voor meerdere planten in één pot, zorg dan de afstand tussen de planten groot genoeg is, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Vaste planten kunnen een flinke groei doormaken. Check dan ook goed van tevoren hoe groot de plant kan worden. Deze informatie vindt u op de etiketten van de planten. 
  • Haal de planten uit hun pot en plaats ze in de gaten. Vul de rest van de bloembak op met potgrond. Druk de grond goed aan.
  • Geef de planten water en zet de bloembak op een zonnige plek.

     

Balkon met vaste planten


Verzorging van vaste planten in bloembakken

Vaste planten in bloembakken hebben wat extra zorg nodig. Zorg ervoor dat de bloembak op een plaats staat waar de planten voldoende zonlicht krijgen. Geef de planten regelmatig water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Voeg regelmatig wat meststof toe om de planten gezond te houden. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en snoei de planten indien nodig om ze in vorm te houden.

Kom langs voor ons complete assortiment vaste planten of voor een persoonlijk advies als u het lastig vindt een keuze te maken. Wij helpen u graag! 

CONTACT & OPENINGSTIJDEN

 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...