Groen doen in de herfstvakantie

Groen doen in de herfstvakantie

Herfstvakantie: het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog fijn nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos of park in. Zoek de natuur op, hier ruikt het lekker 'aards' en bovendien zijn er nu prachtige, vlammende herfstkleuren te zien. Verzamel mooie bladeren, kastanjes en eikeltjes en neem ze mee naar huis om herfstige decoraties van te maken. Er is nog veel meer 'groens' te doen in de herfstvakantie. Ontdek het in dit blog en maak gebruik van schatten uit de natuur en de tips van ons tuincentrum in Hoogeveen!  

7x Groene (gezins)activiteiten

  1. Maak een boswandeling

Trek je regenlaarzen aan en neem een tas of mandje mee waarin je mooi verkleurde herfstbladeren, kastanjes, beukennootjes, dennenappels en eikeltjes verzamelt. Ga op zoek naar paddenstoelen en maak er een wedstrijdje van wie ze het eerst ziet of wie er de meeste weet te spotten. Met behulp van een spiegeltje en een loep kun je ze ook aan de onderkant goed bestuderen. Ware kunstwerkjes zijn het. Laat de paddenstoelen wel staan, er zitten namelijk ook giftige exemplaren bij! Bovendien is het leuk als er zoveel mogelijk gezinnen van de paddenstoelen kunnen genieten.

  1. Knutselen met kastanjes

Gebruik felgekleurde bladeren, kastanjes, noten, eikels en dennenappels uit het bos of uit je eigen tuin om leuke decoraties van te maken. Plak de bladeren op een vel papier en teken er paddenstoelen, spinnenwebben, kabouters en heksen bij. Verzamel kastanjes, noten en dennenappels in een mooie schaal of glazen vaas of maak er met behulp van cocktailprikkers en lijm leuke figuurtjes mee. Kastanjes kun je ook decoreren met een watervaste stift. Laat de inkt goed drogen en wrijf de kastanjes daarna mooi glanzend op met wat druppels zonnebloem- of olijfolie op een stukje keukenpapier.

  1. Versier de tuin- of balkontafel

Leg pompoenen, kalebassen of mini-sierfruit op tafel. Zet er windlichten met kaarsen bij of drapeer een lichtsnoer rond de tafel. Ook kun je in ons tuincentrum in Hoogeveen kijken naar kabouters, paddenstoelen, uiltjes, eekhoorns en andere bosfiguren om de tafel mee op te fleuren. Vul potten en bakken met herfstbloeiers, zoals heide, bergthee (Gaultheria) met oranjerode bessen, of parelbes (Pernettya) met witte of roze bessen, Skimmia en violen. Deze kun je nog opvullen of combineren met mos, klimopranken en takjes met rozenbottels. De (klein)kinderen kunnen de terracotta potten met herfstplantjes ook nog leuk beschilderen. Kinderen vinden het bovendien hartstikke leuk om te helpen met het planten en oppotten van de herfstbloeiers.

  1. Voer de vogels

Rijg doppinda’s aan een stevig touw en hang de pindaslinger in de boom of pergola voor de vogels. Vul vogelvoerschalen of silo's met speciaal vogelvoer, zoals zaden en zonnebloempitten. Leg er ook nog kleine stukjes fruit bij, let op dat dit fruit niet gaan schimmelen, dat is slecht voor onze gevleugelde vriendjes. Of koop een speciale houder voor vogelpindakaas en hang deze aan de schuur, garage of gevel. Hang een kant-en-klaar vogelhuisje op, of laat de (klein)kinderen het huisje beschilderen. Ben je handig? Bouw dan samen een houten vogelhuisje.

  1. Bouw een egelnest

Vergeet ook de egeltjes niet deze herfstvakantie! Hark afgevallen bladeren van het gazon en veeg ze van de paden en het terras. Maak er samen met afgewaaide of gesnoeide takjes een stapel van in een hoek van de tuin of achter een grote struik: dit vormt namelijk een ideale overwinteringsplek voor egels. In ons tuincentrum in Hoogeveen vind je ook speciale egelhuisjes. Plaats een egelhuisje in de tuin en vul en bedek het huisje met een laag bladeren.

  1. Beleef voorjaarsvoorpret met bloembollen

Beleef samen met de (klein)kinderen alvast de nodige voorpret door nu al voorjaarsbollen te planten. Oktober en november zijn daar de aangewezen maanden voor. Je kunt de bollen niet alleen in de tuin, maar ook in potten, bakken en boomspiegels planten. In ons tuincentrum in Hoogeveen heb je nu een ruime keuze uit krokussen, sneeuwklokjes, tulpen, narcissen, dwergirisjes en nog veel meer vrolijke voorjaarsbloeiers. Wacht niet te lang, want op=op!

  1. Plant een bessenstruik of fruitboom

Veel mensen denken dat het voorjaar de beste tijd is om iets in de tuin te planten, maar het najaar is daarvoor ook een uitstekende periode. We berichtten hierover al eerder op onze site. De grond is nog warm en nat genoeg en de planten kunnen nu goed wortelen, zodat ze in het voorjaar eerder zullen uitlopen. Vooral rozen, (bessen)struiken en (kleine) bomen kun je juist nu het best planten. Kies met de kinderen een mooie struik of (kleine) boom, zoek samen een mooie plek ervoor uit en graaf samen een plantengat uit. Hier doe je overigens niet alleen jezelf, maar ook vogels, andere kleine dieren en insecten een plezier mee.

Of je nu regenlaarzen, voorjaarsbollen of vogelvoer nodig hebt: je vindt het allemaal in ons tuincentrum in Hoogeveen. We wensen je een heel fijne en groene herfstvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
tuinplanten

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...