Het Vergeten Plantseizoen

Het Vergeten Plantseizoen

Wist u dat het najaar het ideale plantseizoen is? Nee? Dat horen wij wel vaker. Daarom noemen we de herfst ook wel 'Het Vergeten Plantseizoen.' Bij veel mensen is de lente het seizoen om nieuwe planten te planten, maar eigenlijk is de herfst daar de ideale tijd voor. Groencentrum Hoogeveen laat u zien waarom. Kom langs in ons tuincentrum in Hoogeveen en doe ook mee met het #vergetenplantseizoen.

4 redenen waarom de herfst het ideale plantseizoen is

De herfst is voor velen een minder populair seizoen. Er valt weer meer regen, het aantal uren daglicht neemt af en de bladeren vallen van de bomen. Bij Groencenntrum Hoogeveen zijn we dol op het najaar. De herfst is namelijk het ideale plantseizoen. Hieronder leest u vier tips waarom. 

1. Waterverbruik

Wist je dat het najaar het ideale moment is om te planten? Maar waarom dan? Een van de voordelen is het waterverbruik. Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid steevast hoog. In het najaar hoef je dus minder vaak en minder lang te lopen met de gieter en drogen de planten minder snel uit.

Het Vergeten Plantseizoen  - Waterverbruik

2. Ontwikkeling van de wortels

Nog een van de voordelen is dat de wortels van planten zich beter kunnen ontwikkelen. In het najaar is de bodem nog warm van de zomer, waardoor planten beter aarden. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. 

Het Vergeten Plantseizoen - Wortels

3. Biodiversiteit

Naast praktische en financiële overwegingen om in het najaar te planten, is het grote voordeel dat u als tuin- of balkonbezitter direct in het vroege voorjaar al kan genieten van het groen dat ontluikt. Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan overigens het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Plant een mix van groenblijvende en bloeiende planten. Bovendien is een mix van planten niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit.

Het Vergeten Plantseizoen - Biodiversiteit

4. Winterslaap

Een ander voordeel is dat de planten zich in het najaar al aan het voorbereiden zijn op de winter. Dit doen ze onder meer door voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken. De nog redelijk warme bodem zorgt voor een snelle ontwikkeling van de wortels. Planten in de herfst bereiden zich voor op hun winterslaap waardoor ze weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. In tegenstelling tot het voorjaar, zijn planten die u in het najaar koopt al volledig ontwikkeld.

Het Vergeten Plantseizoen - Winterslaap

Bollen planten in de herfst!

Wie in het voorjaar wil genieten van schattige lentebloeiers, moet in de herfst aan de slag! Bij Groencentrum Hoogeveen hebben we tulpen, narcissen, hyacinten, blauwe druifjes, krokussen en sneeuwklokjes. Kom langs en haal uw voorjaarsbollen. Wacht niet te lang, want op = op! 

Stappenplan voorjaarsbollen planten

  1. Maak een gat in de aarde, twee keer zo diep als de bol
  2. Leg de bol erin (met het puntje omhoog) en maak het gat weer dicht
  3. Geef water, zodat ze goed gaan groeien
  4. Nu is het wachten op het voorjaar

Bloembollen planten - Groencentrum Hoogeveen

En de moestuin dan?

Gaat de moestuin na september in winterrust? Nee hoor. Zaai gerust nog snelle gewassen als radijs, sla, spinazie en rucola. Veldsla en boerenkool kunnen tegen vorst, die kun je zaaien en in de winter oogsten. In onze webshop hebben we nog genoeg zaden beschikbaar. Neem een kijkje!

Bekijk groentezaden

 

 

Doe mee met het #vergetenplantseizoen

Wees slim en plant mee in de herfst. Zoals u heeft gelezen, slaan planten sneller aan, heb je minder water nodig, is het goed voor de biodiversiteit en gaan planten voor de winter nog in winterslaap, waardoor ze hun energie opslaan in de wortels. Redenen genoeg om nu richting ons groencentrum te komen, want wij hebben nog genoeg groen voor dit seizoen.

Bekijk openingstijden

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
tuinplanten

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...