Snoeien in de herfst

De herfst is begonnen. De temperaturen dalen, veel bomen en struiken zijn uitgebloeid en er valt steeds meer regen. De start van het najaar vormt een belangrijk moment in de tuin. Tijd om te snoeien!

Waarom snoeien in het najaar?

Het snoeien van tuinplanten zorgt enerzijds voor bescherming van planten die de vorst niet goed verdragen en anderzijds helpt het om energie te bewaren voor het nieuwe seizoen. De plant geeft dan geen energie meer aan uitgebloeide bloemen en kan zich bij wijze van spreken opmaken voor het nieuwe seizoen. Planten slaan hun energie in het najaar op in de wortels. Moet u dan zomaar alles kortwieken? Zeker niet! Houd er rekening mee dat bloemstelen, zaadhoofden en zelfs uitgebloeide bloemen van grote waarde zijn voor veel tuinbezoekers, zoals vogels en insecten. De hoogteverschillen in de tuin zorgen namelijk voor onderdak en de zaadhoofden dienen als voedsel voor tuinvogels en andere tuindieren.

Najaarssnoei - Groencentrum Hoogeveen

Tips voor de najaarssnoei

Begin september bestaat snoeien vooral uit het verwijderen van uitgebloeide bloemen, maar later in de maand kunt u echt met een snoeischaar aan de slag gaan.

In dit overzicht vindt u meer informatie over de najaarssnoei van verschillende planten op verschillende momenten in het najaar:

  • Bramenstruik: alle takken van de bramenstruik die vrucht hebben gedragen snoeit u vanaf begin september. Dit zorgt ervoor dat er in de lente nieuwe uitlopers ontstaan

  • Frambozenstruik: oude stammen en jonge uitlopers snoeit u weer terug tot aan de voet. Sterke uitlopers, de nieuwe ‘stammen’ snoeit u voor maximaal 10 centimeter terug.

  • Lavendel: oude bloemen snoeit u weg, evenals de bovenkant van de haag. Pas op dat u niet in het oude hout snoeit, dan loopt de plant namelijk niet meer uit.

  • Geraniums: de start van het najaar is vaak het moment dat ze er wat minder netjes bij staan. Snoei het blad terug totdat u alleen een pol van blad overhoudt.

  • Afrikaanse lelie: zodra de laatste bloemen verwelken, knipt u de stengels tot de voet terug. Ook het blad dat een beetje vergeeld is, knipt u weg.

  • Dahlia: uitgebloeide bloemen verwijdert  voorzichtig met een snoeischaar. Dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen en bloemen.

  • Overige perkplanten en eenjarigen: haal met regelmaat de uitgebloeide bloemen weg.

  • Blauwe regen: uitlopers mogen ingekort worden, snoei deze terug tot op 5 á 6 ogen. Als de blauwe regen tegen de gevel aan is geplant, let er dan op dat deze niet in de dakgoot groeit of de afvoerpijp klemt.

  • Hagen: als de haagplanten sterk zijn gegroeid, snoeit u ze terug tot waar het afgelopen seizoen de uitlopers begonnen. Gebruik hiervoor altijd een goede, schone snoei- of heggenschaar! Bladverliezende hagen knipt u een beetje bij en groenblijvende hagen snoeit u nu in model.

  • Bomen: snoei bomen als de Esdoorn, Notelaar en Berk indien nodig.

  • Appelboom: de jonge scheuten snoeit u zo’n 2 á 3 knoppen terug van de basis.

  • Kruiden: verschillende kruidenplanten in de tuin zijn na de zomer wellicht wat verwilderd. Deze snoeit u terug tot op de grond of tot net boven de basis.

Najaarssnoei - Groencentrum Hoogeveen

Wat niet snoeien in het najaar?

Zoals eerder benoemd, is het belangrijk dat er nog wat hoogte en leven in de tuin blijft in de winter. Verschil in hoogte, bloemstelen, zaadhoofden en stengels zijn namelijk belangrijk voor verschillende tuindieren. Zo vormt uw tuin of balkon een voedsel- en schuilplaats. Laat gerust iets staan in de tuin, ook als het uitgbeloeid is. Voor het gemak hebben we een klein overzicht van planten die u sowieso liever laat staan:

  • Siergrassen: deze kunnen zelfs gaan rotten als u ze terugknipt. De bladpollen vormen een isolatie tegen de winterkou én de zaadhoofden zijn juist een mooi gezicht in de winter!

  • Wilg: en andere heesters met een gekleurde stengel zoals rubus-soorten, laat u in het najaar het beste met rust zodat de jonge stengels nog blijven staan gedurende de winter.

  • Voorjaarsbloeiende struiken: voornamelijk bij de struiken is het geval dat de bloemknoppen die u tegenkomt in het voorjaar nog gaan bloeien. Bekijk daarom goed welke struik u hebt en of deze een najaarssnoei nodig heeft. Natuurlijk vraagt u onze kundige medewerkers in het tuincentrum in Hoogeveen om advies, zij denken graag met u mee!

Snoeigereedschap voor de najaarssnoei

Heeft u nog vragen over planten in de tuin die waarvan u niet zeker weet hoe of wanneer u ze moet snoeien? Of zoekt u nog het juiste snoeigereedschap? Dan helpen wij u uiteraard graag met een persoonlijk advies! Vraag gerust een van onze enthousiaste medewerkers bij in ons tuincentrum in Hoogeveen.

Bekijk openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Hoogeveen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
duurzaam tuinieren

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...