De voordelen van inheemse planten in uw tuin

De voordelen van inheemse planten in uw tuin

Draagt uw tuin al op een positieve manier bij aan het klimaat? Of staat het buiten vol met Mediterraanse palmen, olijfbomen en andere subtropische kuipplanten? Wist je dat het planten van de juiste planten een groot positief effect heeft op uw omgeving? Zogenoemde inheemse planten zijn planten die van oorsprong in een gebied groeien en die bijdragen aan de biodiversiteit, klimaat, waterhuishouding en luchtkwaliteit in uw omgeving. Groencentrum Hoogeveen vertelt je graag meer over inheemse planten en het nut ervan.

Waarom inheemse planten

U vraagt je misschien af waarom een tuin vol Mediterraanse palmen, olijfbomen, fuchsia’s en oleanders (we noemen ze voor het gemak even uitheemse planten) niet zou bijdragen aan uw omgeving. Exotische planten zijn planten die van nature uit het buitenland komen. Veel plantensoorten die wij inmiddels als inheems bestempelen, zijn ooit ook naar ons land geëmigreerd. De afgelopen twintig jaar is de plantenmigratie sterk toegenomen en moeten we waken voor teveel vervreemding in ons klimaat. Dat zit zo:

 • Inheemse planten vormen een voedselbron voor Nederlandse bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door onze tuinen te vullen met gecultiveerde en exotische tuinplanten in de tuin te zetten, raken onze Nederlandse insecten van slag en sterven sommige soorten zelfs uit. Met het verdwijnen van insectensoorten, sterven ook andere insecteneters, vogels en zoogdieren uit.

 • Uitheemse planten zijn minder goed in staat om zich snel aan te passen aan een veranderend klimaat. Inheemse soorten zijn daar een stuk beter in.

 • Exoten zijn niet gewend aan de Nederlandse bodem, insecten en weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat u meer moet bemesten, water geven en beschermen. Inheemse planten gedijen goed in het Nederlandse klimaat en zijn helemaal afgestemd op de bodem, insecten en weersomstandigheden.

Toch zijn uitheemse soorten wel degelijk goed voor de vergroting van de biodiversiteit. Veel subtropische bloemen vormen nieuwe voedselbronnen wanneer inheemse planten allang geen bloem meer laten zien. Wij raden u aan om een mix van uitheemse en inheemse planten en bloemen te planten, zodat u een zo gevarieerd mogelijke keuze biedt aan uw omgeving.

Inheemse planten lijst

Hieronder vindt u een lijst van tien toppers van inheemse planten in Nederland.

 1. Veldesdoorn, Acer campestre
 2. Hazelaar, Corylus avellana
 3. Gewone es, Fraxinus excelsior
 4. Duindoorn, Hippophae rhamnoides
 5. Hulst, Ilex aquifolium
 6. Hondsroos, Rosa canina
 7. Egelantier, Rosa rubiginosa
 8. Lijsterbes, Sorbus aucuparia
 9. Venijnboom, Taxus baccata
 10. Gelderse Roos, Viburnum opulus

Voordelen inheemse planten

Ontdek alle voordelen die natuurlijke plantsoorten met zich meebrengen:

 • Bevordering van de biodiversiteit: een mix van inheemse en exotische planten zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor insecten en vogels. Plant dus verschillende soorten heemplanten om zoveel mogelijk diverse insecten aan te trekken.
 • Minder onderhoud: inheemse planten hebben het vermogen om zich aan te passen aan de groeiomstandigheden in uw omgeving. Hierdoor hebben ze minder bemesting, water en mulch nodig.
 • Onderdak en voedsel voor insecten: planten die van nature in uw gebied groeien, bieden al jaren onderdak en voedsel aan verschillende insecten en dieren.
 • Minder watergebruik: inheemse planten hebben een diep wortelstelsel waarin ze water opslaan tijdens dagen met veel regen en water uit de bodem halen tijdens hete, droge zomers. Zo heeft u minder water nodig en bespaart u tijd, geld en moeite.

Inheemse planten kopen

Wilt u uw tuin beplanten met inheemse beplanting dat bijdraagt aan de verhoging van de biodiversiteit en tegelijkertijd genieten van een bloeiende tuin? Bij Groencentrum Hoogeveen hebben we een groot aanbod aan zomerbloeiers, zowel inheems als uitheems. Kom langs en vraag ons personeel om advies. Zij wijzen u graag op de plantensoorten die uitstekend gedijen in ons koude kikkerlandje en die toch nog mooi bloeien in uw tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

onkruid

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou Ă©n deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...