Thee en ijsthee uit eigen tuin

Thee en ijsthee uit eigen tuin

Het is hoogzomer, dus geeft ons tuincentrum in Hoogeveen je graag opnieuw een paar culinaire tips om van te genieten tijdens je staycation in Tuinesië of op Gran Balconia. Ga eens aan de slag met ingrediënten uit je tuin, terras- en balkonpotten en maak daar een karaf verfrissende ijsthee of een hartverwarmend potje gezonde thee mee. Leuk om te doen (met de kinderen), gezond én voordelig!

Theetijd

In de zomer kun je naar hartenlust oogsten van verse kruiden uit eigen tuin en uit potten op je balkon of terras. Het zijn gezonde smaakmakers in allerlei gerechten. Je kunt ze drogen en eventueel ook invriezen voor later gebruik. En je kunt er een lekker kopje thee van zetten, bijvoorbeeld met verse munt, citroenmelisse of citroenverbena (verveine). Maar je kunt ook thee zetten met de bladeren, bloemen of bessen van allerlei eenjarigen, vaste planten en struiken. Wat dacht je van thee van aardbei en basilicum of van geurgeranium, chocolademunt, appelmunt of kamperfoelie?

Tisanes en ijsthee

Veel van de planten die je kunt gebruiken voor het zetten van een kopje thee of tisane (thee gemaakt van een aftreksel van gedroogde kruiden of bladeren) hebben bovendien een heilzame of geneeskrachtige werking. Wil je ontspannen voor het slapen gaan? Gebruik dan citroenmelisse en lavendel. Ben je verkouden? Maak dan een mengsel van dropplant (Agastache), lindebloesem en rozenbottel. Munt, bergamot (Monarda), salie en venkelzaadjes bevorderen de spijsvertering, dus die zijn perfect voor na een zware maaltijd, zoals een zomerse barbecue. Voor een thee van bergamotplant (Monarda) kun je de fijngesneden jonge stelen, bladeren en bloemen gebruiken. Deze smaken lekker met rozemarijn, tijm of citroengras.

Ook voor het maken van een karaf ijsthee zijn er heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld ijsthee met appel en vlierbloesemsiroop, met basilicum en komkommer of met sinaasappel, gemberwortel en kaneel. Bloemetjes van komkommerkruid (Borago), madeliefjes of rozenblaadjes geven niet veel smaak, maar staan heel vrolijk in een kan ijsthee. Je kunt de bloemetjes ook in ijsklontjes invriezen.

Bereidingstips voor je zelfgemaakte thee

Gebruik 2 theelepels verse bloemen of 1 theelepel gedroogde bloemen voor 1 kop thee. Laat de bloemen 5 minuten in gekookt water trekken. Rozenthee maak je van 1 eetlepel fijngesneden verse rozenbottels of 1 theelepel gedroogde bottels. Deze laat je 10 minuten trekken. Kruiden hebben sterke smaken, dus daar heb je maar 1 theelepel verse blaadjes en/of bloemen of 1 takje van circa 10 centimeter van nodig voor een kopje thee. Laat 3 tot 5 minuten trekken.

Vakantietip

Bezoek een theetuin en maak er een leuk dagje uit van. Een paar aanraders: De Theetuin van Jacqueline van der Kloet in Weesp (Noord-Holland), de Sperwershof in 's-Graveland (Noord-Holland), de Tuinen van Demen van Martje van den Bosch (Noord-Brabant), de Millinger Theetuin in Millingerwaard (Gelderland) en De Kruidhof in Buitenpost (Friesland).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
kamerplanten

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Hoogeveen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...