Potplanten verzorgen in juli

Staat uw tuin, balkon of terras vol met potplanten, dan hebben wij een handige lijst met tips voor het verzorgen van potplanten in juli. Schitteren uw potplanten in de tuin nog mooi of hangen de bloemen er verdrietig bij? 's Zomers staan balkons, dakterrassen en patio’s gezellig vol met bloembakken en potten gevuld met kleurrijke bloemen en planten. Alle planten, zowel planten in de volle grond als planten in pot hebben in de zomer wat extra aandacht nodig. Terwijl we in de maand juli genieten van zonnige dagen en warme temperaturen, hebben onze planten het soms moeilijk met de hitte. Groencentrum Hoogeveen geeft tips voor het verzorgen van potplanten in juli.

1. Geef potplanten in juli voldoende water

Zonder water geen leven, dat geldt zeker voor potplanten. De wortelkluit van potplanten droogt ’s zomers sneller uit dan die van planten in de volle grond. Vooral planten die houden van een vochtige grond, zoals hortensia’s en varens hebben wat extra aandacht nodig. Het is belangrijk dat potplanten in een bloempot met een gat in de bodem staan. Zo loopt overtollig water weg en voorkomt u wortelrot.

 • Geef planten het liefst in de vroege ochtend of late avond water.
 • Geef altijd dicht bij de stam water (vermijd dat de bladeren nat worden om verbranding te voorkomen)
 • Zorg ervoor dat het water de wortels bereikt, geef daarom liever minder vaak veel water dan vaak kleine beetjes.
 • Zorg ervoor dat de potgrond nooit helemaal uitdroogt, dan loopt het water direct uit de pot bij een gietbeurt. Is uw potgrond helemaal uitgedroogd, dompel de pot dan tijdelijk onder in een schotel met water zodat de potgrond zich weer goed kan volzuigen met water.

Potplanten water geven - Groencentrum Hoogeveen

2. Bemest potplanten in juli

Zomerbloeiers koopt u volop in ons groencentrum in Hoogeveen. Wij kweken deze kleurrijke bloemen in voedselrijke potgrond. Na ongeveer 6 weken is het van belang dat u de eenjarige potplanten opnieuw voeding toedient met behulp van bemesting. Wij hebben verschillende soorten bemesting, in vloeibare vorm en in vaste vorm. Bij ons koopt u de volgende producten voor het bemesten van eenjarigen en terras- en balkonplanten.

 • Pokon Terras & Balkon planten voeding
 • Pokon Terras & Balkon planten voedingskorrels
 • ECOstyle tuinmest
 • DCM Terrasplanten & mediterrane planten organische meststof
 • ECOstyle 100% organische mest Zomerbloeiers-AZ

Potplanten bemesten juli - Groencentrum Hoogeveen

3. Knip uitgebloeide bloemen weg

Om uw potplanten, hanging baskets en hangzakken zo mooi mogelijk te houden, knipt u regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Droge en bruine bloemen plukt u er zo tussenuit. Zo houdt u een mooi, kleurrijk geheel en staan uw zomerbloeiers er sprankelend bij.

4. Neem zomerstekken van potplanten

Het is mogelijk om zelf planten te vermeerderen. Halfheesters, kruiden en kuipplanten zoals fuchsia, siernetels en pelargonium vermeerdert u in de zomer door het stekken van jonge scheutjes. Hieronder volgt een stappenplan van wat u moet doen om zomerstekken te nemen:

 1. Zoek een stengel waar geen bloemknop op zit en knip een stek van zo’n 10 tot 15 cm lengte.
 2. Snijd met een scherp mes ongeveer 1cm onder een verdikking.
 3. Verwijder onderste bladeren van het stekje en laat ongeveer een derde van het blad zitten.
 4. Vul een potje met stekgrond en steek het stekje hierin (doop het stekje eventueel nog in stekpoeder)
 5. Geef het stekje een beetje water en dek het stekje af met bijvoorbeeld een plastic zakje.
 6. Zet het stekje op een lichte plek uit de volle zon en wacht tot er wortels groeien.
 7. Als er groei zichtbaar is, zet u het stekje over in een grotere pot.
 8. Voilá! Gratis nieuwe planten.

Heeft u voor bovenstaande geen tijd of heeft u geen groene vingers, geen probleem! U koopt de hele zomer nog volop planten in ons groencentrum.

Koop zaden voor juli - Groencentrum Hoogeveen

5. Koop zaden voor potplanten in juli

De maand juli is ook uitstekend om herfstbloeiers te zaaien. De volgende zaden zijn verkrijgbaar in ons groencentrum en ook te koop in onze webshop:

 1. Duizendblad (Achillea filipendulina) 'Cloth of Gold' leent zich uitstekend om te zaaien in juli tot september. Na het ontkiemen van de zaadjes is de plant klaar om uit te planten in oktober op de plaats van bestemming.
 2. Alpenaster (Aster Alpinus) is ook nog steeds perfect om te zaaien. Zodra de plantjes beginnen met groeien, verplaatst u de kiemen in een bloempot gevuld met potgrond. In de herfst verblijden deze plantjes u met een kleurrijk bloemenbed. Asters komen voor in verschillende kleuren. Wij zijn gek op de paarsblauwe variant
 3. Calendula, marigold of goudsbloem is één van de bekendste herfstbloeiers. De zaadjes ontkiemen ongeveer na 1 tot 3 weken. Plant de zaailingen uit als ze groot genoeg zijn. goudsbloemen lenen zich perfect als potplant. De opvallende bloem fleurt elke pot in de herfst op.
 4. Campanula of kloksbloem is ook nog perfect om te zaaien in juli. Het leuke van laat zaaien is dat de bloemen ook laat bloeien. Zo heeft u lang plezier van uw zaadjes en staat uw terras met potplanten er nog lang mooi bij. Wij hebben meerdere soorten klokjesbloemen verkrijgbaar in ons groencentrum en in de webshop.
 5. De lage margriet, ofwel Chrysanthemum is een margiet die maximaal 40 cm hoog wordt. Hierdoor is de plant uitstekend voor in potten en bloembakken. Zaai de zaadjes tot en met het einde van de maand juli en verplant de zaailingen naar de definitieve plaats van bestemming als deze groot genoeg zijn.

Ook hebebn wij bloemzaden en kruidenzaden om te planten in de tuin.

Koop alles voor de verzorging van potplanten bij Groencentrum Hoogeveen

Bij Groencentrum Hoogeveen hebben we alles om uw zomerplanten deze zomer van een goede verzorgingsbeurt te voorzien. Vergeet geen water te geven, eenjarigen te bemesten en zomerstekken te nemen. Zo komt u fijn de zomer door en geniet u zo lang mogelijk van uw planten. Heeft u vragen over de verzorging van uw planten? Onze medewerkers zijn altijd bereid u te helpen. Vraag hen gerust wat u wilt weten en u gaat met meer dan alleen goed advies de deur uit. Tot snel bij Groencentrum Hoogeveen. Wij zijn zeg dagen in de week geopend. Check hier onze openingstijden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...

De zomer is begonnen! Dit is het perfecte moment om je tuin te laten stralen met al die prachtige kleuren die de natuur voortbrengt. Wie wordt er immers niet vrolijk van een buitenruimte vol stralende tinten? Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste k...

Lees meer...