Kamerplanten stekken: makkelijk en leuk!

Nu de tuincentra gesloten zijn, is het moeilijker om mooie kamerplanten te kopen. Wij hebben een tijdelijke oplossing voor u: kamerplanten stekken! Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een deel van een plant afsnijden, dit nieuwe plantje verzorgen en planten in een nieuwe pot. Klaar is Kees, u heeft een nieuwe plant! Het leuke van planten stekken is dat u ze gemakkelijk kunt ruilen met vrienden of familie. U kunt iemand bijvoorbeeld een stek van uw favoriete plant geven en diegene kan u in ruil een stek terug geven. Zo hebben jullie dubbel plezier van een kamerplant!

Waarom planten stekken?

Naast het feit dat het stekken van planten ontzettend leuk is om te doen, is het ook nog eens heel duurzaam. Planten die u in het tuincentrum koopt zijn al voor u gestekt en zijn gegroeid in plantenkassen. Deze kassen hebben veel energie nodig om te kunnen draaien, wat natuurlijk niet zo goed is voor het milieu. Daarnaast worden sommige planten geïmporteerd en al dat transport stoot ook veel broeikasgassen uit. Door zelf uw eigen planten te stekken bent u dus lekker creatief en ook nog eens milieuvriendelijk bezig.

Kamerplanten stekken - Groencentrum Hoogeveen

Benodigdheden voor het stekken van planten

Planten stekken is eigenlijk heel simpel, en je hebt er dan ook niet zo veel attributen voor nodig. Natuurlijk heb je ten eerste een plant nodig waar u een stek van wilt nemen. Daarnaast heeft u verder alleen nog nodig:

 • Aarde om in te planten;
 • Een potje waar de stek en de aarde in kunnen;
 • Een mesje;
 • Water.

Verschillende soorten stekken van kamerplanten

Over het algemeen moeten verschillende planten op een eigen manier gestekt worden. Het soort stek dat de plant geeft bepaalt hoe u het stekken van de plant moet aanpakken. Vaak heb je een deel van de stengel nodig om een plant te stekken maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij vetplantjes, is alleen een blaadje genoeg. Daarnaast moet u in sommige gevallen de stekjes eerst in water laten liggen, zodat deze kleine wortels kunnen groeien. Andere stekken kunnen direct geplant worden. Wilt u zelf graag planten stekken maar weet u niet zo goed hoe? Neem contact op met Groencentrum Hoogeveen door te bellen of mailen.

Kamerplanten stekken - Groencentrum Hoogeveen

Zelf aan de slag met kamerplanten stekken

Voordat u begint met het stekken van kamerplanten, moet u weten welke kamerplanten hiervoor geschikt zijn en welke niet. Vaak is dit snel te vinden op het internet. Hier vindt u een lijstje van gemakkelijk te stekken kamerplanten: 

 • Aloë Vera
 • Ananasplant
 • Bananenplant
 • Basilicum
 • Monstera deliciosa
 • Graslelie 
 • Tolmiea
 • Pannenkoekenplant
 • Stippenbegonia
 • Sansevieria

Heeft u thuis één van deze plantjes staan? Snijd dan een babyplantje of een blad voorzichtig los van de moederplant. Plant het stekje in een apart potje met potgrond of groei het stekje op water (dit heet hydroponie). Geef het stekje voldoende water en zorg dat het stekje op een lichte plek in huis staat. Na ongeveer 6 weken is het stekje uitgegroeid tot een volgroeide stek en verpot u het plantje naar een grotere pot met potgrond. Wij zijn erg benieuwd naar uw zelfgestekte kamerplanten! Tot snel bij Groencentrum Hoogeveen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
tuintips

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...