Sfeervolle decoraties met pompoenen voor tuin, terras en balkon

Sfeervolle decoraties met pompoenen voor tuin, terras en balkon

Halloween en Sint Maarten staan voor de deur, kinderfeesten waarbij pompoenen niet mogen ontbreken. Bovendien zijn pompoenen en (sier)kalebassen elke herfst dé decoraties voor tuin, terras, balkon en bij de voordeur vanwege hun mooie oranje herfstkleur en als vrolijk, kleurrijk accent. Tijd voor een paar inspirerende ideeën en praktische tips.

Halloween en Sint Maarten

Zowel Halloween als Sint Maarten winnen steeds meer aan populariteit. Halloween wordt op 31 oktober gevierd en is uit Amerika over komen waaien. Kinderen bellen in griezelige uitdossingen bij huizen in de buurt aan om bewoners te laten schrikken, en ze vervolgens met rust te laten als ze snoepgoed krijgen. Sint Maarten, op 11 november, is de meer onschuldige versie, waarbij kinderen met mooie lampionnen al zingend langs de deuren gaan en in ruil daarvoor iets lekkers krijgen. Bij beide feesten spelen uitgeholde pompoenen een hoofdrol. Wie een pompoenlantaarn bij de voordeur zet kan er met Halloween en Sint Maarten vanuit gaan dat er wordt aangebeld. En met Sint Maarten dragen veel zingende kinderen kunstig versierde, pompoenvormige lampionnen aan een stokje.

Pompoenenparade

Vanaf begin september rijpen de eerste pompoenen. Ze behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette, en ze zijn er in heel veel soorten en maten. De meest bekende is de grote, bijna ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. Je kunt de meeste soorten verwerken in gerechten, maar ze zijn vooral ook heel decoratief – en niet alleen op 31 oktober of 11 november.

Pompoenen zijn éénjarige planten. Wie ze zelf wil kweken doet dat het best door ze in het voorjaar binnenshuis voor te zaaien. Na half mei (IJsheiligen) kunnen de jonge plantjes de volle grond in. Belangrijk is dat de plant voldoende water, voeding (compost) en zonlicht krijgt, en er moeten insecten bij kunnen voor de bestuiving – anders vormen de planten geen vruchten. Plant de pompoenplanten minstens een meter uit elkaar, want de plant dijt flink uit.

Maak een pompoenlantaarn

Een uitgeholde pompoen met een uitgesneden gezicht of figuur kan dienstdoen als lantaarn voor de kinderen, maar staat ook leuk bij de voordeur en op de tuin- of balkontafel. Snijd met een aardappelmesje het deksel van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het dekseltje weer netjes op de pompoen past en er niet in valt. Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het vruchtvlees om een lekkere, gezonde soep van te maken. Teken met een stift de gewenste figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, dan gaat hij mooi glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Bewaartips

Zet de pompoenlantaarn op een droge, overdekte plek. Haal hem bij nachtvorst naar binnen. Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees gaan rotten kun je de binnenkant na het uithollen schoonvegen met een doekje met een scheutje verdunde alcohol of chloor erop. Laat de alcohol of chloor verdampen voordat je er een waxinelichtje in zet.

Herfststilleven met pompoenen

Je kunt in een pompoen ook je naam of het woord ‘welkom’ kerven, of er Halloween-achtige figuren uit snijden. Maak er op de tuin- of balkontafel een herfststilleven van door er verschillende maten en kleuren pompoenen, sierkalebassen en mooi verkleurde herfstbladeren bij te leggen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
bloemen

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...