15 lentefrisse tuintips voor maart

Het wordt lente! Tijd om de winter (of liever: de extra lange herfst) weg te knippen en het prille groen en de eerste voorjaarskleuren tevoorschijn te laten komen. Ga op de eerste warme lentedagen lekker aan de slag in de tuin, op het terras en balkon en maak een goede start voor het tuinseizoen van dit jaar!

Klaar voor de start met 15 vroege tuin- en balkonklussen

1. Verwijder mossen van het terras, opkomend onkruid (dat je nu goed kunt zien en ook nog makkelijk kunt verwijderen) en maak het tuinmeubilair schoon.

2. Controleer je tuingereedschap, maak het indien nodig schoon en scherp, en ruim de schuur of garage op, zodat je alles binnen handbereik hebt.

3 Snoei (mits het niet vriest) hertshooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja), siergrassen, laatbloeiende clematissen en de hortensia 'Annabelle' flink terug. NB Knip deze hortensia tot circa 50 centimeter in plaats van tot 15 of 30 centimeter boven de grond terug voor iets kleinere bloemen op stevigere stelen, als je niet wilt dat de grote witte bloemen straks allemaal op de grond hangen. Of zet er na het snoeien meteen een goede plantensteun bij.

Vlinderstruik snoeien? Doe het in maart!

4. De pruikenboom (Cotinus) en hibiscus kun je licht in vorm snoeien.

5. Van struik-, stam- en klimrozen (met uitzondering van de eenmalig bloeiende soorten) kun je alle zijtakken flink terugsnoeien.

6. Verwijder afgestorven, dorre plantendelen, bladeren en bloemhoofden en verspreid meteen verse aarde en/of compost over borders, bakken en potten.

7. Controleer of er klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde van de buitenpotten zitten: dit zijn slakkeneitjes! En begin met het wegvangen van de eerste slakken.

8. Vroeger gebruikten we turf om aan de voet van struiken die van zure grond houden te verspreiden. Het afgraven van turf is echter heel slecht voor het milieu, dus kies voor een mix van tuinaarde met kokosvezels, boombast en/of bladcompost als kickstart voor je azalea’s, rhodondendrons, heide, Pieris en Skimmia.

9. Bind de uitlopende ranken van klimplanten, zoals kamperfoelie, clematis en klimroos, vast.

10. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook al kale plekken of een heel nieuw gazon inzaaien.

11. Maak lege potten en bakken schoon en vul deze met voorjaarsbloeiers, zoals violen, vergeet-mij-nietjes, mini-irisjes en -narcissen, madeliefjes (Bellis perennis), mini-anjers, cyclamen en primula’s.

Vul voorjaarsbloeiende potjes!

12. In de tuin kun je (mits het niet vriest en de grond niet bevroren is) vroegbloeiers, zoals maagdenpalm (Vinca), gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria), schoenlappersplant (Bergenia) en wildemanskruid (Pulsatilla), planten.

13. Maart is ook een goede maand voor het planten van rozen en (bessen)struiken en het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan, zoals hosta's.

14. Controleer overwinterende kuip- en potplanten. Verwijder dor of ziek blad en kijk of ze niet uitdrogen. Laat ze regelmatig luchten. Sommige kuip- en potplanten, zoals oleander en laurier, kunnen best een paar graden nachtvorst verdragen en kunnen dus al naar buiten. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kan het blad verbranden.

15. Verpot je kuip-, pot- en kamerplanten als ze al een of twee jaar in deze pot(grond) staan.

Al deze planten en de benodigde potten, aarde en gereedschappen vind je natuurlijk in ons tuincentrum in Hoogeveen. Kijk tijdens je bezoek meteen naar de nieuwe collectie tuinmeubels en accessoires!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
bloemen

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...