Zaaien en planten in juli

Zaaien en planten in juli

Juli is doorgaans een zeer warme maand. Terwijl wij het liever rustig aan doen op een zonovergoten dag – zeker rond het middaguur – groeien en bloeien de planten, groenten en kruiden dat het een lieve lust is, mits ze voldoende water krijgen. Je kunt nu volop genieten van de vele bloemen, geuren en een verse oogst. En je kunt tussendoor ook nog wat planten en zaaien, zeker in de moestuin.

Zaaien

De meeste planten, groenten en kruiden zaai je in het voorjaar. Een uitzondering daarop vormen tweejarigen, zoals vingerhoedskruid, IJslandse papaver, stokroos, judaspenning en damastbloem. Die kun je nu prima zaaien. In de moestuin of vierkante-meterbak kun je lege bedden onder andere inzaaien met (snij)bietjes, broccoli, radijs, wortel, sla, paksoi, Chinese kool en spinazie.

 

Planten

De herfsttijloos is een mooie nazomerbloeier, waarvan je de bolletjes nu in het gazon of onder struiken kunt planten. Plant ze circa tien centimeter diep en met een onderlinge afstand van minstens vijftien centimeter. Voor meer bloemen in het najaar is een laatbloeiende clematis ook een aanrader. Je kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk dat ze regelmatig water nodig hebben als het lang droog en warm blijft. Doe dit dus niet vlak voordat je op vakantie gaat. In de moestuin kun je nu andijvie, winterkool, late aardappelen en late prei poten.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Hoogeveen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
duurzaam tuinieren

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...